Home » Life & Style » Senzație de stomac plin și greață – ce să faceți când vă simțiți astfel

Senzație de stomac plin și greață – ce să faceți când vă simțiți astfel

Ileana Mladinoiu / 04.01.2021, 11:44
Senzație de stomac plin și greață – ce să faceți când vă simțiți astfel

Vi se întâmplă să simțiți un puternic impuls de a mânca, pe tot parcursul zilei, ceea ce vă determină să depășiți cantitatea de calorii pe care nutriționiștii o recomandă pe zi. Așa ajungeți să vă îngrășați. Nu știți să calmați acest sentiment într-un mod sănătos și adesea optați pentru alimente care vă dau senzația de stomac plin și greață.

Cum ia naștere senzația de stomac plin

Într-adevăr, de cele mai multe ori vă aruncați asupra alimentelor grase și/sau dulci, fără să realizați că veți produce diverse tulburări digestive ale stomacului (pierderea poftei de mâncare, greață, arsuri la stomac, eructații, balonare), care, de altfel, sunt probleme frecvente.

Prin urmare, senzația de stomac plin care persistă mult timp după masă este un simptom specific indigestiei.

Dispepsia/indigestia, această senzație de greutate, „revărsare” sau balonare însoțită de eructații, sau durere deasupra ombilicului ce apare în timpul sau după mese, se găsește în proporție de 25% până la 40% la adulți.

Senzație de stomac plin și greață- cauze

Dieta slabă sau supraalimentarea este, probabil, prima cauză a disconfortului digestiv, (încetinirea digestiei). Specialiștii de la romedic.ro vă prezintă o listă bogată a cauzelor care vă interesează, ca să puteți lua apoi măsurile necesare:

-O masă bogată, servită în grabă și insuficient mestecată;
-Prezența unui tranzit intestinal mai lent;
-Consumarea alimentelor grele pentru stomac (precum carne grasă prăjită, alimente condimentate, etc.);
-Consumarea fructelor în urma unei alimentații hipercalorice (acestea determină apariția gazelor intestinale în exces, secundar încetinirii procesului de digestie);
-Consumul crescut de alcool sau de alte băuturi dulci și acidulate (acestea determină apariția balonării prin încetinirea procesului de digestie);
-Stresul psiho-emoțional poate avea efecte negative asupra digestiei, prin perturbarea indirectă a tranzitului intestinal;
-Fumatul;
-Efectuarea exercițiilor fizice imediat după alimentație;
-Consumarea alimentelor condimentate;
-Consumarea excesivă de ciocolată și alte alimente care conțin cafeină (precum cafea, Coca-Cola, etc.);
-Sarcina;
-Administrarea medicamentelor antiinflamatoare (precum Aspirină, Ibuprofen, Paracetamol, etc.), administrarea antibioticelor, administrarea suplimentelor de fier;
-Hernia hiatală;
-Boala de reflux gastro-esofagian;
-Gastrita, ulcerul gastro-duodenal, neoplasmul gastric;
-Litiaza biliară, pancreatita, ocluzia intestinală, boala celiacă;
-Anxietatea.

Ce să faceți când vă simțiți astfel

Mențineți o dietă echilibrată și sănătoasă cu fiecare masă

Primul lucru de făcut, și probabil cel mai important, este să îți satisfaci corpul cu cele trei mese zilnice. Într-adevăr, este esențial ca aceste trei mese să fie echilibrate, pentru a primi toate contribuțiile zilnice de care organismul are nevoie.

Astfel, nu este posibil să omiteți micul dejun, care este cea mai importantă masă a zilei și care vă permite să începeți așa cum trebuie ziua. Așadar, acordați prioritate produselor lactate, dar și pâinii, cerealelor și fructelor.

În restul zilei, mesele ar trebui să includă un aperitiv, un fel principal, un produs lactat și un fruct, pentru a nu simți că vă este foame câteva ore mai târziu. Nu ezitați să diversificați alimentele, favorizându-le în același timp pe cele menționate mai jos.

Mai multe alimente sunt remedii eficiente împotriva foamei

De aceea, este recomandabil să le consumați în timpul meselor, pentru a evita pofta de mâncare câteva ore mai târziu. Și, dacă ea apare, puteți să consumați câte ceva, în doze mici, desigur, între mese.

Prin urmare, pe listă găsim: fibre (legume, cereale integrale, cartofi, fructe uscate, fructe și semințe); proteine (pește, pui, curcan, ouă, produse lactate și leguminoase); alimente bogate în apă (grapefruit, ananas, pepene verde, castraveți, pepene galben, morcov și țelină)

Hidratați-vă pe tot parcursul zilei

Apa este un mod simplu și eficient de a combate senzația de foame. Bând apă în timpul zilei, corpul se va hidrata continuu, dar și digestia va fi mai bună.

Senzația de foame

E de preferat să beți între 6 și 8 pahare de apă pe zi. Și dacă acest lucru se dovedește a fi prea dificil, nu ezitați să vă axați din nou pe fructe sau legume bogate în apă, ca gustare.

Mâncați încet și relaxați-vă

De fapt, senzația de foame este controlată de creier, care apoi trimite semnale către corp. Prin urmare, el este cel care transmite un semnal de sațietate corpului. A mânca încet înseamnă a mesteca mai mult și a oferi creierului informații că masa este substanțială și un ordin de sațietate va fi dirijat corpului.

Acest lucru va face să nu mai simțiți senzația de foame, în timp ce aveți senzația că ați mâncat suficient.

Folosiți infuzii de plante

Fără zahăr sau aditivi, infuziile din plante sunt o alternativă bună pentru a controla digestia. Puteți să le consumați la prima oră dimineața, la micul dejun, sau chiar pe tot parcursul zilei ca gustare, dacă stomacul vă plânge de foame. Vă relaxați sistemul nervos, dar vă echilibrați și sănătatea digestivă.

Consumați, de exemplu, înainte de masă o cană de ceai de mentă, de mușețel sau de păpădie, deoarece vor stimula digestia și vor preveni apariția indigestiei. Utilizați rozmarinul pentru condimetarea mâncării, stimulează secreția sucurilor gastrice.

Ce să mai faceți când aveți senzația de stomac plin și greață

Specialiștii de pe orice publicație online vă spun:

-Nu consumați alimente în exces la o masă și evitați mesele „pe fugă”.
-Nu consumați apă sau alte lichide în timpul mesei.
-Eliminați stresul psiho-emoțional.
-Evitați să consumați produse alimentare care v-au provocat și în alte dăți indigestie.
-Evitați să mâncați înainte de culcare.
-Pauzele dintre mese trebuie să fie mai mici de patru ore.
-Creșteți aportul alimentar de fructe bogate în vitamina B, în vitamina C și zinc.
-Consumați frecvent ananas, morcovi, varză, pătrunjel, ouă și ulei de măsline; aceste -produse calmează indigestia datorită proprietăților lor antiacide.
-Renunțați la fumat și la consumul de alcool.
-Evitați administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene care pot duce la iritarea mucoasei gastrice.