Home » Life & Style » Cine este Kamala Harris. 11 lucruri neștiute despre prima femeie vicepreședinte din istoria SUA

Cine este Kamala Harris. 11 lucruri neștiute despre prima femeie vicepreședinte din istoria SUA

Bucur Ioana / 09.11.2020, 15:50
Cine este Kamala Harris. 11 lucruri neștiute despre prima femeie vicepreședinte din istoria SUA

Kamala Harris este prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii. Este și prima persoană de culoare și prima cu origini asiatice aleasă în această funcție. N-a avut o viață ușoară. A fost umilită, marginalizată, de când era doar o copilă. 11 lucruri neștiute despre prima femeie vicepreședinte din istoria SUA.

Cine este Kamala Harris. Lucruri neștiute despre prima femeie vicepreședinte din istoria SUA

Kamala Harris va deveni, oficial, în ianuarie 2021, prima femeie vicepreședinte din istoria SUA. Ea este și prima persoană de culoare și cu origini asiatice care va ocupa această funcție. S-a născut pe 20 octombrie 1964, în Oakland, Caifornia. Mama ei, Shyamala Gopalan, indiancă, era biolog, un geniu al generației sale. Tatăl ei, Donald J. Harris, profesor de Economie, născut și crescut în Jamaica. Numele ei, „Kamala”, are origini indiene și o semnificație puternică: „floare de lotus”. Prima femeie vicepreședinte din istoria SUA știe că numele ei este dificil de pronunțat pentru majoritatea americanilor.

„Numele meu se pronunță comma-la, ca în cazul semnului de punctuație (comma, în limba engleză, înseamnă virgulă, n.r.). Un lotus crește sub apă, florile lui se ridică la suprafață, în timp ce rădăcinile lui sunt bine ancorate pe fundul râului”, explica Kamala Harris în autobiografia ei ”The Truth We Hold” (Adevărul pe care îl deținem – n.r.), pe care a publicat-o în anul 2018.

Mama Kamalei Harris și-a învățat fiicele să fie mândre de originile lor
Mama Kamalei Harris și-a învățat fiicele să fie mândre de originile lor

Kamala Harris, copilul născut dintr-o dragoste interzisă. Mama ei a terminat facultatea când avea doar 19 ani

Mama ei a plecat din India în 1958. Avea doar 19 ani când a absolvit universitatea din Delhi. În același an, ajuns în Statele Unite, pentru a-și continua studiile de nutriție și endocrinologie la Universitatea Berkeley, una dintre cele mai prestigioase unități de învățământ din lume. În 1964, Shyamala Gopalan își lua doctoratul, același an în care a născut-o pe Kamala Harris. A mers la serviciu până în ziua în care a născut. De fapt, prima contracție a prins-o în laborator. Cercetările ei legate de receptorii de progesteron au dus la descoperiri importante în tratamentul cancerului de sân. Tatăl Kamalei Harris, născut și crescut în Jamaica, a ajuns în Statele Unite tot pentru a-și continua studiile, la aceeași universitate. A devenit doctor în ecomonie în anul 1966.

Cei doi tineri s-au cunoscut în timpul unor manifestații organizate de mișcarea pentru drepturile civile și s-au îndrăgostit nebunește. Dragostea pentru Harris a făcut-o pe Shyamala Gopalan să își încalce promisiunea făcută părinților înainte de a pleca din India. Ea jurase să se întoarcă acasă după finalizarea studiilor în Statele Unite și să se căsătorească cu un tânăr ales pentru ea de familie. Din dragostea celor doi au apărut Kamala și sora ei, Maya. Cele două fetițe au crescut într-un „cartier de negri” din Berkley. În fiecare weekend, o vecină le ducea pe cele două fetițe la biserica frecventată de populația afro-americană și unde au fost alese să cânte în cor. Acasă, mama lor le învăța tainele hinduismului.

Kamala Harris și sora ei, Maya
Kamala Harris și sora ei, Maya

Kamala Harris avea doar șapte ani când părinții ei au divorțat. Înainte de a se muta cu mama lor în Canada, prima femeie vicepreședinte din istoria SUA își amintește cum, în timp ce își vizitau tatăl, care se mutase în Palo Alto, „centrul Tech” al țării, copiii vecinilor nu aveau voie să se joace cu ele, din cauza culorii pielii. Kamala Harris a terminat un liceu francez, în Canada, în anul 1981.

„Mama știa că în țara ei de adopție, Maya și cu mine vom fi văzute ca negrese și era decisă să facă în așa fel încât să devenim femei negre mândre, care se simt bine în pielea lor”, scria Kamala Harris în autobiografia sa.

Kamala Harris a fost prima femeie și prima persoană de culoare care a ocupat funcția de procuror-general al statului California

Timp de patru ani, Kamala Harris a urmat cursurile Howard University, una dintre cele mai proeminente instituții de învățământ din istoria comunității de culoare din SUA. Apoi, a absolvit facultatea de drept la Universitatea California. A început să lucreze la Biroul Procurorului districtual din Almeda. În anul 2003, a devenit procuror-șef la San Francisco. Apoi, a fost aleasă procuror-general al statului California, fiind prima femeie și prima persoană de culoare care a ocupat această funcție importantă în cel mai populat stat al Americii.

Kamala Harris și Joe Biden
Kamala Harris și Joe Biden

Kamala Harris și-a început cariera politică în 2017, când a fost aleasă senator de California în Congresul SUA. Și-a anunțat dorința de a candida la alegerile prezidențiale SUA 2020 din partea democraților, însă se retrage din cursă, alăturându-se echipei lui Joe Biden.

„Am auzit prima oară despre Kamala prin fiul meu Beau (decedat în 2015). Erau prieteni, au fost procurori generali în aceeaşi perioadă şi au purtat aceleaşi bătălii. Kamala – în California, Beau – în Delaware. Lupte care au contribuit la schimabrea întregii ţări. Ştiu cât de mult o respecta Beau pe Kamala şi munca ei. Şi, ca să fiu sincer, asta a contat pentru mine când am luat decizia să-i propun candidatura la funcţia de vicepreşedinte”, a dezvăluit Joe Biden.

Kamala Harris era la jogging când a aflat că Joe Biden a fost ales președintele americanilor. L-a sunat imediat, spunându-i: „Am reușit, Joe!”.

„Drumul pe care îl avem în față nu va fi ușor, dar America e pregătită… La fel, Joe și cu mine. Tu ai votat! Și ai transmis un mesaj clar: Ai ales speranța și unitatea, decența, știința și, da, adevărul. Tu l-ai ales pe Joe Biden să fie următorul președinte al Statelor Unite ale Americii”, a spus Kamala Harris.

Kamala Harris și soțul ei
Kamala Harris și soțul ei

Ce poreclă inedită a primit Kamala Harris

Kamala Harris s-a căsătorit, în 2014, cu avocatul Douglas Emhoff. Prima femeie vicepreședinte din istoria SUA nu are copii biologici, însă este mamă vitregă pentru cei doi copii pe care soțul ei îi are dintr-o căsătorie anterioară. În familie, i se spune „Momala”.

Soțul Kamalei Harris este partener la o firmă de avocatură, DLA Piper, specializată în litigii legate de media, sport și industria divertismentului. Douglas Emhoff s-a autosuspendat din firmă pentru a evita orice conflict de interese în momentul în care soția sa a intrat în cursa electorală. Până în acest moment, nu a aunțat dacă se ca întoarce la serviciu, după ce Kamala Harris va deveni, oficial, prima femeie vicepreședinte din istoria SUA, în ianuarie 2021, sau dacă va rămâne în întrerupere de activitate.