Home » Sănătate » Alimente care cresc bilirubina. 9 produse la care trebuie să fiți foarte atenți

Alimente care cresc bilirubina. 9 produse la care trebuie să fiți foarte atenți

Ileana Mladinoiu / 03.03.2021, 19:52
Alimente care cresc bilirubina. 9 produse la care trebuie să fiți foarte atenți

Bilirubina este un pigment gălbui care se găsește în bilă, un fluid expulzat de ficat care ajută la digerarea grăsimilor și pe care corpul îl trece prin scaun. Este un deșeu care trebuie eliminat de organism. Atunci când celulele roșii din sânge mor, ficatul le procesează, hemoglobina se descompune și se creează bilirubina în exces.

Creșterea nivelului de bilirubină. Ce e bine să știi

Ca să mențineți un ficat sănătos și să preveniți creșterea nivelului de bilirubină, este bine să țineți seama de recomandările experților legate de o dietă echilibrată (săracă în grăsimi și bogată în legume), hidratare adecvată și evitarea consumului de alcool.

Foarte important este să nu vă automedicamentați, deoarece ficatul responsabil de eliminarea substanțelor toxice în exces poate deveni vulnerabil, ca de altfel întregul organism.  Orice medicament trebuie să fie aprobat de medicul dumneavoastră.

Alimente care cresc bilirubina
Alimente care cresc bilirubina

Alimente care cresc bilirubina. La ce produse trebuie să fiți foarte atenți

În cazul creșterii nivelului bilirubinei, se pot forma calculi biliari, pot apărea disfuncții hepatice, care pot duce la hepatită, ciroză, cancer hepatic, afecțiuni autoimune etc.

De aceea, există un număr de produse alimentare interzise. Vă sugerăm să luați în considerare ce alimente nu puteți consuma dacă aveți indice crescut de bilirubină.

Mai reținați că pe lista interdicțiilor sunt incluse numai acele produse ce sunt efectiv consumate de ficat și de bilirubină. Scăderea pigmentului durează destul de mult. Principalul obiectiv al dietei cu creșterea bilirubinei este de a normaliza nivelul de pigment biliar din organism.

Corpul trebuie să se curețe, iar dieta trebuie urmată cel puțin 30 de zile pentru următoarea analiză pe care o veți face pentru a se constata o scădere semnificativă a bilirubinei.

Alimente care cresc bilirubina. Ce se află pe listă

1.Alimentele sărate (doar 10 g de sare pe zi sau deloc)

2.Alimentele grase și prăjite

Alimentele acestea sunt grele pentru digestie (porc, rață, pește gras). Nu este  permisă mâncarea prăjită. Puteți găti produsele la abur, le puteți coace sau fierbe la foc mic, fără a folosi, prin urmare, prăjeli.

3.Afumăturile

Fie că vorbim de slănină, cărnați sau carne.

4.Fructele

Ne referim la fructele cu gust acru, la fructele de pădure, de mare crude (midii, stridii).

5.Marinadele sau baițul

Carnea pusă în baiț pe bază de sosuri puternice, picante, muștarul, ketchup-ul, maioneza.

6.Murăturile de casă sau industrială

7.Brânza cu conținut ridicat de grăsimi, ciupercile, nucile

8.Ciocolata, cacao, înghețata, produsele de patiserie cu unt

9.Alcoolul, chiar și într-o cantitate minimă, băuturile dulci carbogazoase

Ce produse se pot consuma

  • Fructele dulci, proaspete;
  • Supele de legume și de carne cu conținut scăzut de grăsimi;
  • Produsele lactate;
  • Sucurile, jeleurile, compoturile;
  • Decocturile din plante

Modificările de meniu înseamnă modificările globale ale principiilor nutriționale, iar mesele ar trebui să devină regulate, luate de cel puțin 4-5 ori pe zi, cam la  aceeași oră (ultima masă cu cel mult 2 ore înainte de culcare). Porțiile vor fi reduse pentru a nu vă ridica de la masă cu senzația de stomac plin. Cantitatea recomandată de lichid pe zi este de aproximativ 2 litri, acest volum incluzând supe, băuturi, fructe suculente.

După cum observați, multe produse sunt interzise. Dar aderarea la regulile dietei cu creșterea bilirubinei va face ca organismul să funcționeze în așa fel încât  să normalizeze ficatul ca să producă bilirubină la parametrii doriți în viitor.

Alte măsuri preventive sunt evitarea fumatului, a situațiilor stresante și a tulburărilor emoționale, identificarea și tratarea la timp a afecțiunilor ficatului, a vezicii biliare, adoptarea unui stil de viață activ.