Ce înseamnă alimente procesate? Răspunsul este simplu – acestea reprezintă orice mâncare care diferă în orice fel de modul în care aceasta se găsește în natură. Deoarece din ce în ce mai puțini au acces zilnic la mâncare în starea ei naturală, procesarea mâncărurilor a devenit o necesitate pentru a ne putea hrăni.
Nutriționiștii definesc alimentele procesate ca fiind hrana procesată în mod deliberat înainte ca aceasta să fie consumată, fie din motive de siguranță, fie din conveniență. Metodele de procesare pot fi de mai multe feluri, precum conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea, procesarea aseptică sau stabilirea unui echilibru corespunzător între ingredientele și nutrienții furnizați.
Procesarea alimentelor își are începuturile încă de acum două milioane de ani, când strămoșii noștri au învățat să pregătească hrana cu ajutorul focului. Ulterior, s-au mai descoperit și alte procese biochimice care transformă și conservă alimentele, precum fermentația, deshidratarea (uscarea) sau conservarea cu sare.
Iată câteva exemple de alimente procesate:
Hrana procesată include o gamă foarte bogată de alimente, de la cele procesate în mică măsură, până la cele supuse unor preparări complexe, care combină o serie de ingrediente precum îndulcitori artificiali, condimente, arome, coloranți artificiali si conservanți. Iată câteva exemple:
Oamenii tind să creadă că toate alimentele procesate sunt nocive pentru sănătate, pline de calorii și grăsimi rele. În realitate, există și mâncare procesată care poate fi consumată în condiții sigure. Un prim exemplu este laptele cu conținut redus de grăsime sau degresat. Acesta este un aliment sănătos deși este un aliment procesat, prin procesul de pasturizare care elimină bacteriile si omogenizare pentru prevenirea separării grăsimilor din compoziția sa.
Cerealele pentru micul dejun sunt și ele alimente procesate, dar sănătoase, atât timp cât sunt 100% integrale și fortificate cu vitamine și minerale. Cele care zahar și foarte putine fibre nu intră în categoria celor bune. Alte alimente procesate sănătoase sunt fructele și legumele congelate, care nu conțin siropuri, sosuri sau zahăr. Unele sortimente de suc de portocale sunt fortificate cu calciu și vitamina D, deci sunt o altă alternativă alimentară procesată, dar recomandată a se consuma.
De asemenea, fulgii de ovăz, peștele congelat, fructele de mare, somonul și tonul la conservă, fructele uscate, fructele oleaginoase coapte și pâinea făcută din făină integrală sunt alte exemple de alimente procesate, dar sănătoase.
După cum am menționat și anterior, alimentele procesate nocive sunt cele care au în compoziție grăsimi trans și saturate, cantități semnificative de sare sau zahăr. Acestea nu asigură un aport satisfacator de vitamine și minerale, consumul lor fiind nociv pentru sănătatea organismului. Iată ce alimente ar trebui să eviți să mai consumi: